Soczysty filet z kurczaka

Nigdy nie przepadałam za filetem z kurczaka, bo mięso zwykle wychodzi suche i w ogóle bywa jakieś takie ‘niemięsne’ i nijakie w smaku. Ale odkąd przeszłam na dietę, postanowiłam dać mu szansę – jakby nie było, jest to jedno z chudszych rodzajów mięs. Poniższy przepis jest kolejną propozycją na danie 2 w 1, a więc mięso do obiadu, które jednocześnie świetnie sprawdzi się jako wędlina na kanapki lub dodatek do sałatki.
Wydawać by się mogło, że pieczony filet będzie suchy, ale ten wyszedł idealny, soczysty, miękki i kruchy. A dzięki przyprawom także dość pikantny. Po prostu pycha. Z takimi obiadami dieta staje się przyjemnością:). Zapraszam do spróbowIMG_0050ania.

SKŁADNIKI:
2 filety z kurczaka (ok 0.5 kg)
olej,
przyprawy do smaku (u mnie była to przyprawa do gyrosa, czosnek, pieprz, majeranek)

WYKONANIE:
Mięso natrzeć olejem, dokładnie obsypać przyprawami i zostawić na kilka godzin. U mnie stało tak całą noc. Upiec w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez ok. 30 – 40 minut. Gotowe. Smacznego!

Fileta podałam w towarzystwie kaszy gryczanej z marchewką, cebulą i zieleniną (przygotowanej tak jak risotto) oraz sałatki z oliwą.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s