Ser feta i czosnek, które świetnie do siebie pasują, stanowią dobrą bazę do tworzenia różnego rodzaju past i “smarowideł’. Jadłam już fetę z czosnkiem i suszonymi pomidorami – pyszne połączenie. Ostatnio postanowiłam połączyć te składniki z cebulą i ugotowanymi, tartymi buraczkami. Też zdecydowanie polecam. Zdrowe, pyszne, dość szybkie i tanie. No i ten kolor.
Sprawdzi się zarówno jako dodatek do kanapek na śniadanie czy kolację lub jedna z propozycji na imprezie. Spróbujcie, oceńcie, może macie własne propozycje na inną pastę z dodatkiem fety? Czekam na Wasze pomysły.
SKŁADNIKI:
2-3 łyżki ugotowanych i startych buraków ćwikłowych, mogą być gotowe ze słoiczka
1 opakowanie sera typu feta
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
WYKONANIE:
Buraki, jeśli mamy surowe, ugotować, obrać i zetrzeć na tarce, dodać przeciśnięty czosnek, rozdrobnioną fetę oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Wymieszać dokładnie i gotowe. Można dodać także zieleninę, np. koperek lub natkę pietruszki. Podawać np. z pieczywem lub krakersami.
Fajna i niebanalna ,wypróbuję.